Açık okyanuslarla kaplı dünyamızı çok seviyoruz ama bir taraftan da dünyamıza benzer yerler aramaya devam ediyoruz. Belki de çok uzak yerlere bakmak yerine daha yakına ve derinlere bakmalıyız.
Bu hafta Southwest Araştırma Enstitüsü gezegen bilimcisi S. Alan Stern tarafından sunulan IWOWs adlı makalede; diğer güneş sistemlerinde dış katmanının altında su bulunan gezegenlerin ve uyduların biyolojik açıdan hayatta kalma koşullarını zaman içinde büyük ölçüde genişletebileceğini ve yaşama ev sahipliği yapabileceklerini öne sürmüştür.
okyanus gezegenler
Gelelim kendi güneş sistemimizdeki Dünya hariç okyanus gezegenlerine. Bilim adamları, muhtemelen buz katmanının altında sıvı okyanuslar bulunduran yerler olarak Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uyduları Titan ve Enceladus‘u inceliyorlar. Cüce gezegen Pluto’nun buzlu kabuğunun altında bir okyanus barındırdığından da şüpheleniliyor.
Okyanus gezegenleri, suda yaşayan canlı formları için bir koruma katmanı sunar ve birçok türde çevresel istikrarı sağlamak için daha uygundur. Stern, Salı günü Southwest Araştırma Enstitüsü’nden yaptığı açıklamada; okyanus gezegenleri, Dünyamız gibi dış okyanusa sahip gezegenlere göre kendi atmosferlerinden, yıldızlarından, güneş sistemlerinden ve galaksiden yaşama yönelik tehditlere maruz kalma olasılıklarının daha düşük olduğunu söyledi. Bu, yaşanılabilir olması için iyi bir haber, ancak diğer yıldız sistemlerindeki dünyalarda yaşam belirtileri arayan bilim adamları için o kadar da iyi bir haber değil. Stern, “Yaşam için istikrarlı ortamlar yaratan koruyucu buz ve kaya tabakası, aynı zamanda bu yaşamı kolay tespit edilmekten de alıkoyuyor.”, dedi.
NASA, Europa’yı ve Titan’ı araştırmak içi çalışmalar yürütüyor. Europa Clipper; Europa’nın yörüngesinde dönecek ve onun yaşam için uygun olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Dragonfly görevi, hayatın yapı taşlarını aramak için Titan’da bir dron uçurulması planlanıyor. Bu görevler, iç okyanus gezegenlerinde yaşam için umutlanmamız gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olabilir.