Firefox mu Chrome mu daha hızlı ?
Düzenli olarak Firefox olsun Chrome olsun kullanıyoruz. Öte yandan isteğe göre Edge ve Opera’da kullananlarımız var. Hangisinin daha iyi performanslı olduğuna karar vermek oldukça zor. Çünkü sayfa yüklenme sürelerine genellikle aynıdır. Ama bu önemli değil. Peki neden ? Yeni araştırmalar, insanların tarayıcı performansına bakılmaksızın sadece okuduklarına inanmaya eğilimli olduklarını gösterdi.
Bununla birlikte günümüzün en popüler tarayıcıları arasında teknik performansı benzer. Yani arada çok farklar yok. Bunun üzerine araştırma makalesi yazarları, kullanıcı tarafından algılanan performansın optimize edilmesi tarayıcının kalitesini bir adım öne çıkaracağını söylüyor.
Başka bir deyişle geliştiricilerin yapacağı küçük dokunuşlarla büyük etkilere ulaşılabilir. Yani kullanıcılara tarayıcısının daha üstün olduğunu hissettirebilir.
Edindiğimiz bilgiler ışığında teknik iyileştirmeler yapılmadan performans nasıl iyileştirilebilir? Tasarımcıların ve geliştiricilerin kullanıcı yorumlarını dikkate alarak büyük resmi bakmaları gerekiyor.
Yapılan Bir Araştıma
Cornell Üniversitesi’nden araştırmacı bilim adamı Jess Hohenstein yaptığı bir çalışma ile karşımıza geliyor. İlginç bir teori ile karşımızda.
Yapılan araştırmaya yaklaşık 1500 kişi katılıyor. Öte yandan katılımcıların çoğu Chrome’un Firefox’tan daha hızlı olduğu düşüncesindeler (yaklaşık % 39’a karşı % 30,5). Aynı zamanda beklendiği gibi katılımcılar daha hızlı buldukları veya kullanmayı tercih ettikleri tarayıcıyı önerme eğilimindeler.
Bundan kısa bir süre sonra araştırmacı, katılımcılara Firefox’ta performans iyileştirmelerinin yapıldığını bildiren mesajlar gönderdi. Bununla birlikte Firefox’un daha hızlı olduğunun onaylanma yüzdesinde %18’lik bir artış oldu.
Sonuç olarak yapılan araştırma çevrimiçi bir anket ile insanların tarayıcı performansı algısında nasıl bir etkisi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar; “Katılımcıların Mozilla Firefox ile ilgili mesajı okunması ve ardından Firefox’un performansının Chrome’a göre daha iyi olduğu sonucuna vardığını gördük. Buradan hareketle küçük şirketlerin bu yolla büyük şirketlere karşı rekabet edebilmesi için başka bir fırsat.”, olduğunu söylüyorlar.
Tarayıcıların Pazar paylarına baktığımızda ise Firofox ile Edge yaklaşık % 3,5 paya sahipken Chrome % 64’lük paya sahip.
Güvenlik Konusu
Chrome en güvenli tarayıcı olma konusunda sürekli güncelleme yapmaktadır. En önemli üç özelliği;
-
Kötücül sitelere veya dolandırıcı sayfalara girildiğinde uyarı veren Güvenli Gezinti,
-
Kum Havuzu özelliği ile otomatik kötücül yazılım kurulum işlemleri için ekstra koruma,
-
Otomatik-güncelleme özelliği tüm güncellemeleri otomatik olarak yükleyip güvenlik açıklarını kapatmayı sağlamaktadır.
Fakat, Google Chrome en güvenli web tarayıcısı sayılsa da, veri takip özelliği en büyük dezavantajıdır.
Diğer taraftan Mozilla Firefox, Chrome’un en büyük rakiplerinden birisidir. Şirket 2017 yılının Kasım ayında daha yüksek güvenlik ve gizlilik ayarları sunan Firefox Quantum adında bir sürüm çıkardı. Bu sürümle birlikte;
-
Linux Sandboxing özelliği ile hacklenmekten koruma,
-
Takip koruma özelliği ile ziyaret edilen web sitelerinin kaydını engelleme,
-
Geliştirilmiş Kontrol Merkezi özelliği ile en gelişmiş tarayıcı gizlilik ayalarını dilediğiniz gibi ayarlamanızı sağlar.