Nvidia, Ray Reconstruction teknolojisini duyurdu. Bildiğiniz üzere DLSS 3 oldukça iyi bir performans artışını oyunculara verdi. Şimdi ise DLSS 3.5 ile yeni bir teknoloji geliyor. Rakibi olan AMD‘ye baktığımız zaman DLSS 3‘ün karşısına herhangi bir teknoloji koyamadığı gibi hala herhangi bir açıklamaları da bulunmuyor. Bu noktada Nvidia yavaş yavaş aradaki farkı açmaya başladı. Yeni teknolojiyi anlatmadan önce hali hazırda Nvidia RTX kartlardaki teknolojilerden bahsetmeliyim ki yeni gelen Ray Reconstruction teknolojisini daha iyi anlayabilelim.
1- Ray Tracing
Ray Racing teknolojisi oyun içerisindeki ışınların dağılma ve kırılma açılarını hesaplayıp sonuca göre doğal ışıklandırma ve gölgeleri sahnede görmemizi sağlıyor. Tabii ki bu işlem canlı bir şekilde yapılıyor ve ekran kartının RT çekirdeklerini kullanıyor. RT çekirdeklerinin sayısı ve nesli ışın izleme performansını doğrudan etkiliyor. Az önce de dediğim gibi RT çekirdekleri sayesinde yapılıyor. Bu da donanımsal olarak yapıldığının bir göstergesi.
2- DLSS (Deep Learning Super Sampling)
DLSS, oyunu daha düşük bir çözünürlükte render edip istenilen çözünürlüğe upscale edilmesi ile büyük bir performans artışı sağlıyor. Bu işlem Tensor çekirdekleri sayesinde yapılıyor. Aynı şekilde DLSS‘te donanımsal bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.
3- FG (Frame Generation)
Nvidia DLSS 3 ile beraber Frame Generation teknolojisini hayatımıza getirdi. Frame Generation ise oyundaki sahneyi analiz edip bir sonraki kareyi yapay zeka ile oluşturup karelerin arasına kendi oluşturmuş olduğu kareyi koyarak neredeyse iki katı bir performans artışını sağlıyor. Önemli nokta ise Frame Generation, Optical Flow motoru ve Tensor çekirdeklerinin birlikte çalışmasıyla elde edilen bir teknoloji olması. Diğerleri gibi bu özellikte donanımsal olarak çalışmakta. Tabii ki bu Optikal Flow motoru sadece 4000 serisi Nvidia kartlarda var. Yani daha eski bir seri Nvidia RTX kartlarda maalesef Frame Generation teknolojisini kullanamıyoruz. DLSS 3 tüm Nvidia RTX kartlarda çalışıyor. Fakat Frame Generation yani kare yaratma özelliği eski seri kartlarda Optical Flow motoru olmadığı için malesef yok.
Ray Reconstruction
Önceki teknolojileri güzel bir şekilde bahsettiğimize göre yeni teknolojiye geçebiliriz. Ray Reconstruction teknolojisi doğrudan Nvidia RTX kartlarda bulunan tüm teknolojileri doğrudan etkiliyor. Ray Reconstruction özellikle Işın izleme noktasında performansımızı arttırıyor. Daha öncesinde ışın izlemenin yapılabilmesi için ekrandaki piksellerin tamamı analiz edilip birden fazla Algoritma ile çözümlendikten sonra ışığın kırılma ve yayılması hesaplanıp sahnede canlı bir şekilde gösteriliyordu.
Şimdi ise bu piksellerin daha doğru hesaplanabilmesi için yapay zeka kullanılarak farklı bir algoritma hazırlandı. Bu sayede yapay zeka daha önceki yöntemlere göre yaklaşık 5 kat daha başarılı olduğu için ışık ve gölgeler neredeyse kusursuz bir şekilde sahnede gösterilebiliyor. Hatta bu sayede önceki algoritmalardan kaynaklı hantallık tamamen yok edilip daha seri bir şekilde bu hesaplamalar yapay zekalı algoritma sayesinde yapıldığı için performansımız artıyor.
Ray Reconstruction yaklaşık %10 kadar performans artışı sağlıyor. Aslında küçümsenmeyecek bir rakamdan bahsediyoruz. Hem görüntü kalitesi daha da iyileşiyor hem de performansımız yaklaşık %10 kadar artmış oluyor. Sahneleri detaylı inceleyecek olursanız önceki DLSS sürümlerinde doğal görüntüye nazaran ufak tefek değişiklikler mevcut. Fakat DLSS 3.5 ile doğal görüntüden de daha net, daha keskin bir görüntüye sahip oluyoruz.
Sonuç olarak Ray Reconstruction, DLSS 3.5 versiyonuyla hayatımıza giriyor ve orijinal sahneden daha net ve keskin hatları bizlere sunuyor. Tabii ki bu da yapay zekanın nimetlerinden bir tanesi. DLSS 3.5 ilerleyen zamanlarda üreticiler tarafından oyunlarına eklemeye başlayacaktır. Ayrıca Ray Reconstruction, Tensor çekirdekleri üzerinde çalıştığı için herhangi bir Nvidia RTX karta sahip olmanız yeterli. Sahip olduğunuz oyunda da DLSS 3.5 desteği var ise bu teknolojiden yararlanabiliyorsunuz. Umarım yakın zamanda rakibi olan AMD bir şekilde cevap verir ve aradaki farkı kapatır. Sonuçta firmaların rekabeti her zaman kullanıcıya yaramakta.